Mindfulness is het licht laten schijnen van je essentie

 

Basiscursus mindfulness

Deze cursus is voor wie de beginselen van mindfulness wil leren of wil onderzoeken of dit bij je past. Sommigen kunnen met deze basis en toewijding het geleerde zelfstandig uitbouwen en zo tot een meer mindful leven komen. Anderen hebben daarvoor meer nodig of willen zich er verder in verdiepen hetgeen kan door de vervolgcursus. Voor mindfulness geldt dat het samen doen versterkend en stimulerend werkt. Je wisselt ervaringen uit, leert van elkaar en rust is extra voelbaar in een groep. 

Cursussen zowel in Berkel-Enschot als Haaren

In januari 2018 starten we met twee basiscursussen in Ons Koningsoord (voormalig Trappistinnenklooster) in Berkel-Enschot; eentje op donderdagavond en de andere op vrijdagochtend. In het najaar staat een donderdagavond cursus in Berkel-Enschot gepland en een vrijdagmiddag cursus in het Bergkristal in Haaren.

3 x gratis kennismaken met mindfulness 

Voel je je wel aangetrokken maar twijfel je? Maak dan vrijblijvend gebruik van drie gelegenheden in 2018 om kennis te maken met mindfulness:

 • Berkel-Enschot (De Schalm): woensdag 17 januari en donderdag 13 september van 19.30 - 21.30 uur
 • Haaren (Bergkristal): vrijdag 14 september van 13.30 - 15.30 uur.

Deelnemen kun je zonder verdere verplichting, wel graag inschrijven m.b.v het inschrijfformulier

Plaats en tijd basiscursussen

Elke basiscursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. 's-Ochtends van 9.30 - 11.30 uur, 's-middags van 13.30 - 15.30 uur, 's-avonds van 19.30 - 21.30 uur.

De planning is als volgt:

voorjaar 2018: 

 • Berkel-Enschot: do-avond 25 jan, 1 + 8 + 22 febr, 8 + 22 mrt, 5 + 19 apr
 • Berkel-Enschot: vr-ochtend 26 jan, 2 + 9 + 23 febr, 9 + 23 mrt , 6 + 20 apr 

najaar 2018:

 • Berkel-Enschot: do-avond 27 sept, 4 + 11 + 25 okt, 1 + 15 + 29 nov, 13 dec
 • Haaren: vr-middag 28 sept, 5 + 12 + 26 okt, 2 + 16 + 30 nov, 14 dec

De locatie Berkel-Enschot is Cultureel Centrum De Schalm, Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, 5057 DJ Berkel-Enschot. De locatie Haaren is het Bergkristal, Belversestraat 40, 5076 PZ Haaren. Meer info over de locaties: zie cursuslocaties.

Kosten en inschrijving

 • De kosten zijn € 275,00, te voldoen bij inschrijving. Inschrijving kan middels het inschrijfformulier
 • Wij bevelen van harte aan om het boek ‘Mindfulness voor beginners’ met een oefen CD aan te schaffen (kosten 2017 circa € 17,00).  

Vergoeding kosten cursus

 • Een werkgever draagt vaak bij aan de kosten van een mindfulnesscursus. Veel CAO's kennen een persoonlijk budget voor scholing en ontwikkeling, ook hier kan een beroep op gedaan worden.
 • Ook zijn er nog al wat ziektekostenverzekeraars die op basis van een aanvullende polis een deel van de kosten vergoeden. Helaas stelt elke verzekeraar zo zijn eigen eisen. Kijk goed naar de polisvoorwaarden. De praktijk heeft geleerd dat een telefonisch verzoek de moeite waard kan zijn.
 • Is een financiele bijdrage relevant voor je, vraag dan vooraf duidelijkheid! Als je kunt declareren verstrekken wij een nota.   

  

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Ervaringen van deelnemers

Waarom mindfulness doen bij Aardewijs?

Wij kunnen mindfulness handen en voeten geven in het dagelijkse leven, zoals wij dat zelf ook doen. Wij dragen alleen over wat in ons klopt. Wij weten mindfulness te verbinden met je levenspad, je spirituele ontwikkeling, gezondheid en duurzaamheid. Bij Aardewijs kun je je na de basiscursus verder mindful ontwikkelen.

 

Geen therapie

De cursussen zijn gericht op het ontwikkelingen van vaardigheid en inzicht. Dit krijgt vaak betekenis in persoonlijke situaties maar daar wordt niet op gefocust. Wel is er ruimte om ervaringen te delen en is er individueel aandacht voor je als je dat wenst. Ook is er de gelegenheid voor een 1:1 gesprek met één van de twee cursusleiders. Iemand zei eens: "je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden".

Inhoud cursus

De cursus die wij geven is de wereldwijd bekende, in de Verenige Staten ontwikkelde MBSRcursus (Mindfulness Based Stress Reduction). De ervaring leert dat voor veel mensen stress de aanleiding is om de cursus te gaan doen wat terecht is; het werkt. Maar mindfulness is geen symptoombestrijder; het brengt je inzicht in de oorzaken van wat ongemakkelijk is in je leven zodat je hierin verandering kunt brengen. Het doen van meditatieve oefeningen is hierbij essentieel om tot een nieuwe balans te komen. Mindfulness raakt aan wie je bent, wat je doet en hoe je met alles om je heen om gaat. De ervaring leert dat iedere deelnemer er op zijn eigen manier zijn voordeel mee doet. 

Er zijn acht bijeenkomsten van twee uur. Elke bijeenkomst wordt gekenmerkt door een verandering:

 • Van de automatische piloot naar: met aandacht aanwezig zijn
 • Van beleven via het denken naar: rechtstreeks gewaarworden
 • Van onplezierige dingen kwijt willen naar: ze met belangstelling benaderen
 • Van blijven hangen in het verleden of de toekomst naar: leven in het nu
 • Van de behoefte dingen anders te laten zijn naar: ze laten zijn zoals ze zijn
 • Van uit het contact gaan naar: open blijven in contact
 • Van hard zijn voor jezelf naar: houden van jezelf
 • Van laten gebeuren naar: verantwoordelijkheid nemen

Hoe meer je er tussen de lessen in mee bezig bent des te meer effect mag je verwachten. Wij reiken je huiswerk aan om je inzicht te vergroten en meditatieve oefeningen om daar vaardigheid in te ontwikkelen. 

Cursusleiding

Jolanda en Ad Vermeer, samen initiatiefnemers van Aardewijs, zijn beiden geaccrediteerd mindfulnesstrainer. In het voorjaar zal Ad de basiscursussen geven, in het najaar samen met Jolanda. Wil je meer over hen weten: zie cursusleiding.

Wat bieden wij in het bijzonder

 • als je wilt een vrijblijvend intakegesprek
 • een fijne veilige werksfeer in de groep
 • een cursusmap met theorie en oefeningen
 • als je dit wenst één gratis individueel gesprek gedurende de cursus

Overige informatie

 • voor deze basiscursus is geen vooropleiding of ervaring met meditatie vereist.